Cases

Staal, RVS, messing en aluminium, dat in een dikte kan worden gesneden van 0,2 mm tot 25 mm. Hiermee fabriceert Arbѐl BV een breed scala aan producten; uiteenlopend van minuscule metalen onderdeeltjes van enkele tientallen millimeters dik tot complete frames en beplatingen voor bijvoorbeeld een snackautomaat.

De opdrachtgevers zijn te vinden in alle mogelijke bedrijfstakken, tot de ruimtevaart en de farmaceutische industrie aan toe. Het merendeel van de ontwerpen krijgt de machinefabriek kant-en-klaar aangeleverd. "En tegenwoordig is 98 procent daarvan in de vorm van STEP-files", zegt Bart Kwinten. "Tot zo'n tien jaar geleden kregen we vooral nog 2D-bestanden, in de vorm van DXF- en DWG-files, aangeleverd. Maar toen steeds meer klanten STEP-bestanden gingen aanleveren, zijn wij op zoek gegaan naar een geschikt programma om die 3D-bestanden te kunnen inlezen.

Zodoende zijn wij bij Autodesk Inventor van ICN Solutions aanbeland. De tijd was er gewoon rijp voor. Aanvankelijk was dat werken in 3D wel ontzettend wennen; het is toch een heel andere manier van werken en kijken. Maar nu zouden wij niet meer terugwillen naar AutoCAD."

Arbel bv

Omzetten van 3D naar 2D

Hoe ingeburgerd het werken met 3D-bestanden inmiddels ook al is, voor het aansturen van sommige machines zijn 2D-bestanden nog steeds onmisbaar. Voor het omzetten van bestanden van 3D naar 2D maakt Arbѐl gebruik van speciale software. " Daarbij zetten wij alle STEP-files uit Autodesk Inventor eerst om in DXF- of DWG-files, waarna er zogeheten GEO-bestanden van worden gemaakt.

Met die 2D-bestanden maken wij platte uitslagen waarmee wij onze lasersnijmachine kunnen aansturen", verduidelijkt Bart Kwinten. "Deze hele procedure van het omzetten van een STEP-file naar een GEO-bestand vergt slechts een paar klikken. Zodoende kunnen wij snel schakelen tussen klant en machine, zodat de klant het eindproduct snel binnen heeft."

Arbel

Rechtstreeks aansturen machines

Om in de toekomst nόg efficiënter te kunnen produceren, heeft Arbѐl inmiddels ook al de volgende stap gezet op softwaregebied. Bart Kwinten: “Hiermee is het mogelijk om vanuit Inventor STEP-files in te lezen en er meteen zowel een plaatuitslag, een snijmachineprogramma alsook een buigprogramma voor onze kantbanken van te maken. Hierdoor zal het op den duur niet meer nodig zijn om de STEP-files eerst om te zetten naar GEO-bestanden waardoor het productieproces nόg sneller zal worden. Wat je dus ziet is dat de aansturing van onze machines steeds meer wordt overgenomen door één geïntegreerd softwaresysteem, zodat er geen noodzaak meer bestaat om allerlei verschillende programma’s voor verschillende machine-technologieën te hebben. De weg van tekening naar eindproduct wordt daardoor steeds korter.”


Door Jean van Pol, bedrijfsjournalist bij ICN Solutions.
Voor meer informatie over de in dit artikel genoemde onderwerpen, zie www.arbelbv.nl.

LAST MINUTE TRAININGEN

  • Er zijn geen last minutes beschikbaar.

 

WEBINARS - SEMINARS

  • Er staan momenteel geen webinars of seminars op de planning.

 

footer autodesk
footer hp
footer bimloket