Arbѐl BV in Valkenswaard maakt (plaat)werk van 3D

"Autodesk Inventor ideaal voor inlezen STEP-files"

De tijd dat machinefabrieken ontwerptekeningen uitsluitend als 2D-bestanden kregen aangeleverd, ligt ver achter ons. Tegenwoordig zijn het 3D-modellen, veelal in de vorm van STEP-files, die de boventoon voeren. Om die STEP-bestanden te kunnen inlezen, hebben veel bedrijven in de metaalbewerkingsbranche inmiddels allang de stap gemaakt naar 3D CAD-software. Zo ook Arbѐl BV in Valkenswaard, dat zo'n tien jaar geleden al koos voor Autodesk Inventor van ICN Solutions. "De tijd was er gewoon rijp voor", zegt programmeur Bart Kwinten.

Arbel Valkenswaard

Staal, RVS, messing en aluminium, dat in een dikte kan worden gesneden van 0,2 mm tot 25 mm. Hiermee fabriceert Arbѐl BV een breed scala aan producten; uiteenlopend van minuscule metalen onderdeeltjes van enkele tientallen millimeters dik tot complete frames en beplatingen voor bijvoorbeeld een snackautomaat.

De opdrachtgevers zijn te vinden in alle mogelijke bedrijfstakken, tot de ruimtevaart en de farmaceutische industrie aan toe. Het merendeel van de ontwerpen krijgt de machinefabriek kant-en-klaar aangeleverd. "En tegenwoordig is 98 procent daarvan in de vorm van STEP-files", zegt Bart Kwinten. "Tot zo'n tien jaar geleden kregen we vooral nog 2D-bestanden, in de vorm van DXF- en DWG-files, aangeleverd. Maar toen steeds meer klanten STEP-bestanden gingen aanleveren, zijn wij op zoek gegaan naar een geschikt programma om die 3D-bestanden te kunnen inlezen.

Zodoende zijn wij bij Autodesk Inventor van ICN Solutions aanbeland. De tijd was er gewoon rijp voor. Aanvankelijk was dat werken in 3D wel ontzettend wennen; het is toch een heel andere manier van werken en kijken. Maar nu zouden wij niet meer terugwillen naar AutoCAD."

Arbel bv

Omzetten van 3D naar 2D

Hoe ingeburgerd het werken met 3D-bestanden inmiddels ook al is, voor het aansturen van sommige machines zijn 2D-bestanden nog steeds onmisbaar. Voor het omzetten van bestanden van 3D naar 2D maakt Arbѐl gebruik van speciale software. " Daarbij zetten wij alle STEP-files uit Autodesk Inventor eerst om in DXF- of DWG-files, waarna er zogeheten GEO-bestanden van worden gemaakt.

Met die 2D-bestanden maken wij platte uitslagen waarmee wij onze lasersnijmachine kunnen aansturen", verduidelijkt Bart Kwinten. "Deze hele procedure van het omzetten van een STEP-file naar een GEO-bestand vergt slechts een paar klikken. Zodoende kunnen wij snel schakelen tussen klant en machine, zodat de klant het eindproduct snel binnen heeft."

Arbel

Rechtstreeks aansturen machines

Als BIM-coördinator werkt Marco van Es hoofdzakelijk met Autodesk Revit, dit in combinatie met Navisworks. "Daarmee kunnen wij controleren of de deelmodellen die wij van onze bouwpartners krijgen aangeleverd al dan niet met elkaar clashen en in overeenstemming zijn met onze eigen tekeningen. Dat doen wij bijvoorbeeld ook op die manier bij Westpoint Vlaardingen - een project dat binnenkort start. Bij dit door ons in eigen beheer ontwikkeld project van een woontoren met 53 appartementen linken onze onderaannemers ons 3D-model en dat van de constructeur aan hun eigen deelmodellen. Door het samenvoegen van 3D-modellen kun je bijvoorbeeld meteen zien of een kanaal in een schacht pas en of een luchtkanaal en een wand elkaar niet onbedoeld kruisen


Door Jean van Pol, bedrijfsjournalist bij ICN Solutions.
Voor meer informatie over de in dit artikel genoemde onderwerpen, zie www.arbelbv.nl.