Cases

6Won Zwolle cascoinstallaties 161118

Al sinds 2010 voert Schutte bouw & ontwikkeling al zijn woningbouwprojecten in BIM uit, en gebruikt daarvoor met name Autodesk Revit en 3B. "Maar BIM is meer dan alleen een 3D-model. Er hangt zoveel méér projectinformatie aan vast, denk bijvoorbeeld aan documentbeheer en hergebruik van informatie van succesvolle projecten", zegt Pascal van der Moolen. "Om al deze projectinformatie beter te kunnen beheersen, hadden we behoefte aan een PIM-systeem. Daarom hebben wij in het najaar van 2015 bij Druchtman & Partners, onderdeel van de ICN Group, een dertigtal licenties van Newforma aangeschaft."

Markup-sessies

39App De Meern 161118

Voor Schutte bouw & ontwikkeling is PIM een logisch verlengstuk van BIM. De Newforma Add-in voor Autodesk Revit vormt daarbij de verbindende schakel. Pascal van der Moolen geeft een voorbeeld: "Als ik in het Revit-model iets signaleer wat mij niet geheel duidelijk is, kan ik daarover via een zogeheten Markup-sessie in Newforma een opmerking plaatsen. Stel, ik wil weten of een bepaalde deur uit het Revit-model links- of rechtsdraaiend moet zijn, dan kan ik die vraag meteen voorleggen aan de projectleider, de opdrachtgever, of wie dan ook. En dankzij de diverse Newforma Mobile Apps heb je alle projectinformatie altijd mobiel bij de hand."

Overzichtelijk dossier

Als groot voordeel van het PIM-systeem noemt Schutte bouw & ontwikkeling ook dat de projectinformatie niet langer verspreid staat over het hele netwerk, maar dat alle mails met de daaraan gekoppelde projectinformatie centraal op één plek staan. "De 'mail-eilandjes-cultuur' is veel minder geworden", zegt Van der Moolen. "Daardoor houd je alle documenten bij elkaar en bouw je één overzichtelijk dossier op. En dankzij de slimme zoekfunctie in Newforma kun je specifieke projectinformatie ook snel en eenvoudig terugvinden. Nu, amper een jaar na de introductie, levert dit PIM-systeem ons daardoor dagelijks al een tijdbesparing op van één uur per medewerker. Bij dertig licenties komt dat dus neer op maar liefst 150 uur per week!"

Kwaliteitscontrole

41Won Deventer 161118

Een PIM-systeem geeft een helder inzicht in de verantwoordelijkheden van alle projectpartners, waardoor er geen misverstanden meer kunnen ontstaan. "Newforma indexeert de inhoud van alle bestanden op het bedrijfsnetwerk, alles wordt digitaal vastgelegd. Daardoor kun je altijd eenvoudig terugvinden wie, wat, wanneer en op welke manier heeft gedaan", vervolgt Van der Moolen. "Dat is een grote vooruitgang ten opzichte van vroeger, toen alles nog op fysieke tekeningen werd vastgelegd en in papieren documenten werd beschreven. Dat maakt dit PIM-systeem tot een perfect instrument voor kwaliteitscontrole."

6Won Zwolle cascoinstallaties 161118


Door Jean van Pol, bedrijfsjournalist bij ICN Solutions.
Voor meer informatie over de in dit artikel genoemde onderwerpen, zie www.schuttebouw.nl, www.druchtman.nl en www.icn-solutions.nl.

LAST MINUTE TRAININGEN

  • Er zijn geen last minutes beschikbaar.

 

WEBINARS - SEMINARS

  • Er staan momenteel geen webinars of seminars op de planning.

 

footer autodesk
footer hp
footer bimloket