Cases

U heeft de overstap gemaakt van AutoCAD naar Autodesk Revit. Wat was hiervoor de concrete aanleiding?
"Bij de nieuwbouw van een fabriek in Veghel eiste de opdrachtgever om dat project volledig uit te tekenen in een BIM-model. Maar wij hadden nog geen enkele ervaring met Autodesk Revit en BIM. Daarom hebben we in het najaar van 2013 bij Ajilon Engineering een ervaren Revit-modelleur ingehuurd, in de persoon van Erwin Schaap; hij ondersteunt onze mensen op het gebied van BIM. Daarnaast hebben we een aantal van onze medewerkers op cursus gestuurd bij ICN Solutions om te leren werken met Revit en de 3B Werkmethodiek. Bij ICN hebben we inmiddels ook al onze licenties ondergebracht."

Hoe heeft u de overstap van werken in 2D naar 3D ervaren?

"Net zoals we jaren geleden de overstap maakten van de tekentafel naar AutoCAD, zo beleven wij nu ook de overgang van AutoCAD naar Autodesk Revit. Dat is best een lastig proces wat veel van onze medewerkers vraagt. Maar als architectenbureau is het heel belangrijk om bij de tijd te blijven, want we willen opdrachtgevers graag bieden wat ze vragen."

Heeft u, afgezien van de nieuwe fabriek in Veghel, inmiddels ook al andere BIM-projecten gerealiseerd?

"Jazeker, inmiddels hebben we al meerdere projecten in BIM uitgevoerd, waaronder een herbestemmingsproject op Strijp T in Eindhoven. Een voormalige waterzuiveringsintallatie wordt daar omgebouwd tot kantoor. De bestaande toestand en het nieuwe ontwerp hebben we volledig in Revit uitgetekend ten behoeve van de ombouw naar de nieuwe bestemming."

Wat is volgens u het grote voordeel van het werken met een BIM-model?

"Dat is duidelijk: omdat we met diverse bouwpartners allemaal in één BIM-model werken, delen we dezelfde bouwkundige en constructieve elementen. Doordat je alles al in een vroeg stadium van het bouwproces al in 3D hebt staan, kun je 'clashes' er vroegtijdig uithalen. Als bouwkundige elementen elkaar kruisen waar dat niet de bedoeling is, bijvoorbeeld een stalen kolom die pal voor een deur staat, kun je dat in het 3D gebouwmodel meteen verhelpen. Al met al kun je stellen dat BIM de toekomst heeft, daarvan zijn we inmiddels wel overtuigd."

Hoe bevalt de samenwerking met ICN Solutions en Ajilon Engineering?

"Heel goed! De toegevoegde waarde zit 'm vooral op het gebied van opleiding. Nadat onze medewerkers bij ICN een cursus Autodesk Revit en 3B Werkmethodiek hebben gevolgd, weten ze in hoofdlijnen wel hoe die programma's werken. Maar om vervolgens daadwerkelijk een gebouw te modelleren en te weten hoe de samenwerking met andere partners in de bouwketen werkt, kunnen ze een beroep doen op de expertise van Revit-modelleur Erwin Schaap van Ajilon Engineering. En als we iets moeten weten over een of ander Revit-commando, staat de helpdesk van ICN altijd voor ons klaar. De samenwerking met zowel ICN als Ajilon Engineering is heel relaxt; het zijn prettige mensen in de omgang die weten waarover ze spreken."

 

 

 

 

LAST MINUTE TRAININGEN

  • Er zijn geen last minutes beschikbaar.

 

WEBINARS - SEMINARS

  • Er staan momenteel geen webinars of seminars op de planning.

 

footer autodesk
footer hp
footer bimloket