Verslag seminar AMA in Maastricht

Met BIM samen bouwen aan de toekomst

Wat zijn de voordelen van BIM voor de opdrachtgever? Die vraag stond centraal tijdens het herfstseminar van AMA Group Associated Architects in Maastricht. Aan het eind van de middag was voor alle aanwezigen duidelijk dat het 'virtueel bouwen' dé nieuwe manier van samenwerken in de bouwkolom is.

Building Information Modeling, kortweg BIM, is een proces waarbij alle betrokken ketenpartners een digitaal 3D-model gebruiken. Hiermee wordt het bouwproces nagebootst, vóórdat er gebouwd wordt. Het Maastrichts architectenbureau AMA brengt BIM al jarenlang in de praktijk. In zijn openingspresentatie verduidelijkte Roel Graven, directeur van AMA, de vele voordelen van deze nieuwe manier van samenwerken. De essentie van zijn boodschap: dankzij BIM kun je veel sneller, efficiënter en dus goedkoper werken. Want BIM bevordert de communicatie tussen bouwpartners, voorkomt fouten en vertragingen (waardoor minder faalkosten) en geeft een beter inzicht in het eindresultaat. Als een ander groot pluspunt van BIM noemde hij de kortere voorbereidingstijd, geïllustreerd aan de hand van het voorbeeld van de nieuwbouw van een winkelcentrum in het Limburgse Stein: "Wij hadden slechts vijf maanden tijd om een volledig uitgewerkt ontwerp te realiseren. Dat is ons alleen gelukt doordat alle betrokken bouwpartijen met Autodesk Revit werkten en daarmee in één BIM-model samenwerkten. Een groot voordeel van zo'n 3D-model is ook dat je daarmee opdrachtgevers al in een vroegtijdig stadium een beeld kunt geven van de sfeer aan de buiten- en binnenkant van een gebouw. Zo hebben wij bij de nieuwbouw van het Amsterdamse hoofdkantoor van Stage Entertainment de opdrachtgever middels een virtueel gebouwmodel het complete interieurontwerp met tafels, stoelen, banken, bureaus een barmeubels kunnen tonen."

Openheid in plaats van wantrouwen

Na Roel Graven was het de beurt aan Mike van der Veur van ICN Solutions. Ook hij onderstreepte de interactie tussen bouwpartijen als essentieel kenmerk van BIM: "Bij deze nieuwe manier van samenwerken hebben alle ketenpartners er een gezamenlijk belang bij om een zo goed mogelijk eindresultaat te realiseren. Totaal anders dan in de traditionele situatie binnen de bouwbranche waarbij nauwelijks sprake was van ketensamenwerking en waarin elke discipline - ongeacht architect, constructeur, aannemer, installateur of gebouwbeheerder - alleen maar gefocust was op zijn eigen bedrijfskolom. Bij BIM daarentegen maakt het traditionele wantrouwen plaats voor openheid en vertrouwen.

Project Informatie Management

Aansluitende gaf Bas Wolse van ICN Solutions een presentatie over het belang van het beheren en beheersen van alle informatie rondom een bouwproject. In zijn bezielend betoog maakte hij duidelijk hoeveel tijd en kosten er in de dagelijkse bouwpraktijk gepaard gaan met het zoeken naar de juiste documenten en informatie. Om vervolgens meteen met een pasklare oplossing te komen, in de vorm van het geavanceerde Project Informatie Management (PIM)-systeem Newforma met zijn vele handige apps voor mobiel gebruik.

3D laser scanning

Binnen BIM volgen de technische ontwikkelingen elkaar snel op, zeker als het gaat om het visualiseren van 3D-gebouwmodellen. Dat werd wel duidelijk door de presentaties van twee pioniers op dit vakgebied die na de pauze hun opwachting maakten. De spits werd afgebeten door Hugo Thomas, eigenaar van Thomas Ontwerp - Bouw – Advies. Zijn bedrijf is onder meer gespecialiseerd in 3D scanning. "Door de tijdwinst die 3D scanning oplevert, is een besparing mogelijk tot wel 6 procent op de totale bouwkosten", verduidelijkte hij. "Deze techniek is inmiddels zo ver geperfectioneerd dat het daarmee mogelijk is om een gebouw binnen enkele uren in te meten. Op die manier hebben wij bijvoorbeeld de complexe staalconstructie van de monumentale La Lumiѐre Cinema in Maastricht in kaart gebracht. Op basis van die nauwkeurige scaninformatie hebben we vervolgens een BIM-model gemaakt. De staalconstructie van La Lumiѐre is volledig gedemonteerd omdat de slechte onderdelen aan vervanging toe waren. Het BIM-model is een belangrijk hulpmiddel bij het opnieuw in elkaar zetten van de staalconstructie."

Augmented reality

In de afsluitende presentatie lichtte Christian Wauben, eigenaar van VRchitecture, een tipje van de sluier op de van de vele mogelijkheden van augmented reality, een techniek waarbij je bijvoorbeeld op je iPad virtueel door een gebouw kunt lopen. "Het is al mogelijk om een 3D-model in Revit online op bijvoorbeeld een kanaal als YouTube te plaatsen. Op die manier kunnen mensen die bijvoorbeeld naar een ziekenhuis moeten, van te voren thuis voor zichzelf al de weg naar de polikliniek uitstippelen. Dankzij dergelijke toepassingen is een Revit-model veel méér dan een mooi plaatje, maar kan het voor opdrachtgevers ook een interessant terugverdienmodel worden."