De toekomst is hybride

Paul Daynes, nieuwe directeur Newforma UK en Noord-Europa

Op woensdag 11 november organiseerde ICN Solutions op haar hoofdkantoor in 's-Hertogenbosch de Newforma Benelux Gebruikersdag. Een van de hoofdsprekers was Paul Daynes, de kersverse directeur van Newforma UK en Noord-Europa. Hij deed uit de doeken welke plannen hij de komende jaren heeft met dit geavanceerde Project Informatie Management (PIM)-systeem. Een van de nieuwigheden die moeten zorgen voor een nόg efficiënter projectverloop is LeanPlanner; een digitaal bord waardoor bewerkelijke gele plakbriefjes definitief tot het verleden behoren.

In september van dit jaar trad Paul Daynes bij Newforma aan als Regional Director UK & Northern Europe. Hij kan bogen op ruim vijfendertig jaar ervaring in de olie- en gasindustrie en de AEC- en BIM-sector. De opmars van CAD vanaf eind jaren zeventig van de vorige eeuw maakte hij van dichtbij mee. "In de afgelopen elf jaar heb ik met name salesfuncties bekleed, waarvan de laatste twee jaar als sales director bij een toonaangevende Engelse dealer op het gebied van BIM, informatiemanagement en CAD-oplossingen. "De passie voor informatietechnologie", zegt Paul Daynes, "loopt als een rode draad door mijn hele loopbaan. Mijn grootste uitdaging is daarbij altijd geweest om gebruikers het maximale uit projectinformatie te laten halen. Dankzij mijn jarenlange ervaring ben ik goed in staat om niet alleen naar de technische kant van informatiemanagement te kijken, maar dat ook te vertalen naar de daadwerkelijke behoeften van de gebruikers. Juist dat spreekt mij ook zo aan in Newforma, namelijk dat het zo'n gebruiksvriendelijk en eenvoudig te implementeren systeem is."

Ongewijzigd werkproces

Wat Newforma volgens Paul Daynes zo uniek maakt, is dat het een volledig nieuwe kijk biedt op Project Informatie Management: "Bij de meeste soortgelijke PIM-systemen is het noodzakelijk om je bestaande werkproces helemaal te veranderen alvorens je kunt profiteren van de voordelen van de software. Bij Newforma daarentegen is geen enkele aanpassing nodig aan het bestaande bedrijfsnetwerk. Daardoor kunnen gebruikers gewoon blijven werken op de manier zoals ze zijn gewend. Newforma indexeert de inhoud van alle bestanden op het bedrijfsnetwerk. Daardoor is het onder meer mogelijk om snel specifieke projectinformatie terug te vinden in e-mails, overdrachtsrapporten, submittals, RFI's, tekeningen en overige documenten. Daarnaast geeft de indexering inzicht in de projectgeschiedenis van project e-mails en alle daaraan gekoppelde informatie."

Explosieve datatoename

Investeren in een systeem als Newforma is volgens Paul Daynes bepaald geen overbodige luxe. "Laat ik dat illustreren aan de hand van een voorbeeld: het eerste project waarbij Newforma werd gebruikt, genereerde 100 gigabyte (GB) aan data. Dat was in 2004. Nu, ruim tien jaar later, zou een project van dezelfde omvang maar liefst 6,5 terabyte (TB) aan data genereren, dus het 65-voudige! Wat je dus ziet, is een explosieve toename van data in een projectomgeving. Voor het beheren en beheersen, en het snel toegang hebben tot al die data, is Newforma onmisbaar. Dat laatste wordt ook onderstreept door onze grote klanttevredenheid. Momenteel telt Newforma wereldwijd bijna veertienhonderd klanten. Maar liefst 97 procent daarvan vernieuwt elk jaar de Newforma-subscription. Wij hebben dus een erg trouwe klantenkring. Voor mij is dat een goede basis om de klantenkring in met name Noord-Europa verder uit te bouwen."

Newforma LeanPlanner

Om voorop te blijven lopen in Project Informatie Management, investeert Newforma continu in technische ontwikkeling. De laatste jaren werd bijvoorbeeld veel tijd en energie gestoken in de introductie van Mobile Apps waarmee, op een smartphone of tablet, alle gewenste projectinformatie altijd en overal beschikbaar is. De nieuwste loot aan de boom van Newforma heet LeanPlanner, een product waarvan Paul Daynes hoge verwachtingen heeft. Hij is ervan overtuigd dat deze technologie zal zorgen voor een nόg gestroomlijnder en efficiënter projectverloop: "Concreet bestaat LeanPlanner uit een digitaal bord; deze vervangt het traditionele bord boordevol bewerkelijke gele plakbriefjes. Deze overzichtelijke visuele planning-software laat alle projectdeelnemers zien wat ze moeten doen, wat ze aan het doen zijn én wat ze hebben gedaan. Dat maakt LeanPlanner tot een betrouwbaar, interactief systeem met minder administratieve rompslomp en een betere rapportage."

Roadmap for the future

Een belangrijke strategie voor de nabije toekomst van Newforma is om de huidige technologische platforms met elkaar te integreren. Daynes licht toe hoe hij deze 'roadmap for the future' voor zich ziet: "Naast het Newforma Project Center - het platform dat zich lokaal op de pc's bevindt - is er Newforma Project Cloud, dat tot nog toe voornamelijk in de Verenigde Staten wordt gebruikt. Het derde platform is SmartUse. Wij zijn bezig om deze drie losstaande platforms te integreren in één hybride oplossing, zodat gebruikers daaruit straks naar believen hun eigen toepassingen kunnen kiezen: hetzij voor gebruik op kantoor, in de cloud of voor het mobiel raadplegen van alle gewenste projectinformatie op de bouwlocatie. De integratie van die platforms moet de concurrentiekracht van Newforma nog verder versterken."