Dag van de Bouw bij ICN Solutions

Dag van de Bouw

"Soft skills zijn steeds belangrijker in de bouw"

 

De bouwsector in Nederland is toonaangevend. Daarom stond 20 mei wederom in het teken van de Dag van de Bouw. In navolging hiervan hield ICN Solutions in 's-Hertogenbosch op woensdag 24 mei een bijeenkomst voor bouwprofessionals uit heel Nederland. Met als resultaat een levendige discussie over hoe BIM en PIM kunnen bijdragen aan een efficiënter bouwproces.

Wat komt er zoal kijken bij de overstap van het werken in 2D naar 3D? Wat betekent BIMmen in de praktijk? En hoe voorkom je dat je veel tijd kwijt bent met het zoeken naar de juiste documenten en projectinformatie? Om antwoord te krijgen op deze en andere vragen, had ICN Solutions voor de Dag van de Bouw een aantal sprekers uitgenodigd. Als eerste kwam projectleider Erik van Rhenen van Bronsvoort Blaak Architecten uit Amerongen aan het woord. Dit landelijk opererend architectenbureau, gespecialiseerd in bedrijfsgebouwen, maakte een aantal jaren geleden de overstap van het tekenen in 2D naar 3D.

Touroperator

Eik van Rhenen vergeleek het BIM-proces als een gezamenlijke reis die je met je opdrachtgever richting het einddoel maakt. "Wij zien onze rol in de bedrijfsgebouwenwereld als die van een soort touroperator. Hoe ga je samen met de opdrachtgever en andere 'reisgenoten' c.q. projectpartners op weg naar een optimaal eindresultaat? Om dat BIM-proces vorm te geven, heb je de juiste middelen nodig. Een van de middelen die wij daarvoor gebruiken, is Autodesk Revit van ICN Solutions."

Newforma

Als tweede spreker maakte Gerwin Korpershoek, informatiemanager bij installatiebedrijf Unica, zijn opwachting. "In mijn werk ben ik altijd bezig met het zoeken naar tools die het leven van mijn medewerkers eenvoudiger maken", aldus Gerwin, die om die reden bij zijn vorige werkgever − ingenieursbureau IOB − ook al het Project Informatie Management (PIM)-systeem Newforma van Druchtman & Partners bureaubreed had geïmplementeerd. "Newforma is onder meer ideaal voor het managen van alle project e-mail, de controle op uitgaande documenten en het digitaal plaatsen van handtekeningen op bouwtekeningen." Wat BIM betreft, merkte de informatiemanager op dat de grenzen tussen de traditionele fasen in het bouwproces − zoals Voorlopig Ontwerp, Definitief Ontwerp en Technisch Ontwerp − steeds meer beginnen te vervagen: "In plaats van te kijken naar deze traditionele fasen, kijken wij tegenwoordig veel meer naar het doel waarvoor het BIM-model is bestemd. Op het gebied van BIM loopt de installatiebranche overigens nog een stuk achter op de bouwwereld. Om mijn medewerkers daarmee vooruit te helpen en de noodzakelijke tools te bieden, gaan wij met Unica bij ICN Solutions trainingen volgen voor Autodesk Revit en Navisworks."

dvdb 3

Content

Als grootste uitdaging voor de toekomst noemde Gerwin Korpershoek hoe de bouwsector er gezamenlijk voor kan zorgen dat projectinformatie optimaal wordt uitgewisseld. Het toverwoord daarbij is volgens hem 'content'. "Een belangrijke stap daarin is de komst van de UOB (Uniforme Objecten Bibliotheek) waardoor installatiebedrijven − ongeacht het softwareprogramma dat ze gebruiken − binnenkort data kunnen halen één uniform informatiemodel. Dergelijke content is essentieel om de bouwsector naar een hoger niveau te tillen."

Herkenning

Aansluitend zwengelde management consultant Bas Wolse van Druchtman & Partners de discussie opnieuw aan met de vraag: is PIM nou onderdeel van BIM of is het juist andersom? Hoewel er geen sluitend antwoord kwam op deze vraag, werd wel duidelijk dat BIM veel méér is dan alleen het aanschaffen van wat handige software waarmee je gebouwen in 3D kunt modelleren. Daarentegen bleek dat vooral de zogeheten soft skills − dus de communicatie en samenwerking tussen bouwpartners − steeds belangrijker worden. Het afsluitende discussieforum riep bij de aanwezigen veel herkenning op. Bas Visser, directeur en BIM-manager van ingenieursbureau Lamers & Visser uit het Brabantse St. Agatha, vat het mooi samen. "Ik vond het interessant om te horen dat andere bedrijven in de bouwkolom tegen precies dezelfde problemen aanlopen als onze eigen organisatie. Wat dat betreft, ben je bij ICN Solutions aan het juiste adres, want de specialisten weten je als geen ander te begeleiden bij de implementatie van het BIM-project."

Revit Live

Tijdens de afsluitende netwerkborrel konden de aanwezigen kennismaken met Revit Live. Application engineer Berry Prinsen van ICN Solutions toonde hoe je, gewapend met een 3D-bril, virtueel door een Revit-design heen kunt lopen. Daarnaast verduidelijkte application engineer Bjorn Keulemans hoe je met behulp van Dynamo, een open source visuele programmeertaal, méér uit Autodesk Revit kunt halen.

Al bij al kan ICN Solutions terugkijken op een zeer geslaagde Dag van de Bouw.
Een primeur die in 2018 zeker voor herhaling vatbaar is!

LAST MINUTE TRAININGEN

  • Er zijn geen last minutes beschikbaar.

 

WEBINARS - SEMINARS

  • Er staan momenteel geen webinars of seminars op de planning.

 

footer autodesk
footer hp
footer bimloket