6 tips voor een makkelijke transitie naar BIM - ICN Solutions

6 tips voor een makkelijke transitie naar BIM

U weet inmiddels alles over BIM en bent van de voordelen die BIM met zich meebrengt overtuigd. Dan is het tijd voor de volgende stap: de implementatie van BIM. Maar hoe gaat u dat doen?

BIM is complex, maar biedt ook veel potentie. Als u begint zonder goede voorbereiding, kunt u verdrinken in de mogelijkheden. Daarom moet u vooraf altijd wat tijd besteden aan nadenken en plannen, zodat u de koers uit kunt stippelen. ICN Solutions deelt graag 6 tips voor een makkelijke transitie naar BIM.

1. Zoek een proefproject

Heeft u een klant/relatie die wil overstappen naar BIM? Is er een nieuw project gestart dat een goede kandidaat voor BIM lijkt? Bepaal vooraf de voorwaarden en criteria en stel vast welke projecten hiervoor in aanmerking komen.

2. Kijk naar de planning

De leercurve voor BIM-software neemt meer tijd in beslag voor de eerste paar projecten. Houd hier rekening mee in uw planning. Zijn er binnenkort enkele projecten die aflopen? Is er misschien standaard een maand die minder druk is dan overige maanden? Dat zijn de geschiktste momenten om BIM op te starten.

3. Kijk naar het budget

Probeer eerst eens een proefversie van BIM software, zoals Autodesk Revit. Veel software programma’s zijn als gratis proefversies voor bepaalde tijd beschikbaar. Op die manier kunt u eerst de software onder de knie krijgen, voordat u met BIM begint én voordat u kosten moet maken voor de software.

En daarnaast heeft u natuurlijk ook te maken met de technische kant. Als u uw hele carrière bezig bent geweest met het maken van 2D-tekeningen, dan is het een grote sprong naar 3D ontwerpen. Hoe zorgt u ervoor dat de sprong niet te groot is? Door BIM features één voor één te implementeren.

4. Start met plattegronden

Dit is een mooie tussenstap van 2D naar 3D. Het komt eigenlijk neer op 2,5D. Hiervoor heeft u wel wat 3D informatie nodig. Bijvoorbeeld niveaus in uw model. Die gaat u gebruiken om muren en kolommen te plaatsen. De vloerelementen worden plat op een niveau geplaatst, net als bij het maken van een 2D CAD-ontwerp. Ook als u nog niet over de volledige 3D- mogelijkheden beschikt, kun u nog steeds profiteren van 3D rasters en ‘smart dimensions’.

Let op: als u voor deze methode kiest, blijf dan CAD-bestanden (geëxporteerd vanuit BIM) naar uw klanten verzenden. U kunt namelijk geen 2,5D model gebruiken voor 3D-coördinatie!

5. Voeg schema’s toe

Schema’s bouwen voort op de informatie in het model. Alle gegevens die u altijd met de hand in tabellen invoerde, zoals afmetingen en verstevigingen voor funderingen, muren, balken en vloeren, kunnen nu rechtstreeks uit het model worden geëxtraheerd. 

6. Secties

Als u aan het modelleren bent in 3D kunt u een sectie knippen (cut) waarbij de geometrie al aanwezig zal zijn. Dit vereist natuurlijk wel dat alle elementen in de plattegrond nauwkeurig zijn gemodelleerd. U bent dan echt bezig met 3D (i.p.v. de 2,5D uit stap 4). 

Plattegronden, schema’s en selecties laten slechts een klein deel zien van de mogelijkheden met BIM. Bedenk eens wat u met analytische modellen en clash-detectie kunt doen! Om tot een volledig ontwikkeld model te komen is er vaak vooraf meer nodig dan bij een 2D-tekening, maar dit verdient u uiteindelijk weer terug tijdens de coördinatie van een project.

6 tips voor een makkelijke transitie naar BIM

Zo, dat waren ze. Onze 6 tips voor een makkelijke transitie naar BIM.

Wilt u zelf graag aan de slag met BIM, maar weet u niet hoe? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Moet u eerst nog uw collega’s of het management overtuigen? Lees dan onze tips over hoe u alle betrokkenen meekrijgt bij de BIM transitie.

Meld u aan voor onze e-mails