6 tips voor een makkelijke transitie naar BIM


Je weet inmiddels alles over BIM en bent van de voordelen die BIM met zich meebrengt overtuigd. Dan is het tijd voor de volgende stap: de implementatie van BIM. Maar hoe ga je dat doen?

BIM is complex, maar biedt ook veel potentie. Als je begint zonder goede voorbereiding, kun je verdrinken in de mogelijkheden. Daarom moet je vooraf altijd wat tijd besteden aan nadenken en plannen, zodat je de koers uit kunt stippelen. ICN Solutions deelt graag 6 tips voor een makkelijke transitie naar BIM.

1. Zoek een proefproject

Heb je  een klant/relatie die wil overstappen naar BIM? Is er een nieuw project gestart dat een goede kandidaat voor BIM lijkt? Bepaal vooraf de voorwaarden en criteria en stel vast welke projecten hiervoor in aanmerking komen.

2. Kijk naar de planning

De leercurve voor BIM-software neemt meer tijd in beslag voor de eerste paar projecten. Houd hier rekening mee in je planning. Zijn er binnenkort enkele projecten die aflopen? Is er misschien standaard een maand die minder druk is dan overige maanden? Dat zijn de geschiktste momenten om BIM op te starten.

3. Kijk naar het budget

Probeer eerst eens een proefversie van BIM software, zoals Autodesk Revit. Veel software programma’s zijn als gratis proefversies voor bepaalde tijd beschikbaar. Op die manier kun je eerst de software onder de knie krijgen, voordat je met BIM begint én voordat je kosten moet maken voor de software.

En daarnaast heb je natuurlijk ook te maken met de technische kant. Als je je hele carrière bezig bent geweest met het maken van 2D-tekeningen, dan is het een grote sprong naar 3D ontwerpen. Hoe zorg je ervoor dat de sprong niet te groot is? Door BIM features een voor een te implementeren.

4. Start met plattegronden

Dit is een mooie tussenstap van 2D naar 3D. Het komt eigenlijk neer op 2,5D. Hiervoor heb je wel wat 3D informatie nodig. Bijvoorbeeld niveaus in je model. Die ga je gebruiken om muren en kolommen te plaatsen. De vloerelementen worden plat op een niveau geplaatst, net als bij het maken van een 2D CAD-ontwerp. Ook als je nog niet over de volledige 3D- mogelijkheden beschikt, kun je nog steeds profiteren van 3D rasters en ‘smart dimensions’.

Let op: als je voor deze methode kiest, blijf dan CAD-bestanden (geëxporteerd vanuit BIM) naar je klanten verzenden. Je kunt namelijk geen 2,5D model gebruiken voor 3D-coördinatie!

5. Voeg schema’s toe

Schema’s bouwen voort op de informatie in het model. Alle gegevens die je altijd met de hand in tabellen invoerde, zoals afmetingen en verstevigingen voor funderingen, muren, balken en vloeren, kunnen nu rechtstreeks uit het model worden geëxtraheerd. 

6. Secties

Als je aan het modelleren bent in 3D kun je een sectie knippen (cut) waarbij de geometrie al aanwezig zal zijn. Dit vereist natuurlijk wel dat alle elementen in de plattegrond nauwkeurig zijn gemodelleerd. Je bent dan echt bezig met 3D (i.p.v. de 2,5D uit stap 4). 

Plattegronden, schema’s en selecties laten slechts een klein deel zien van de mogelijkheden met BIM. Bedenk eens wat je met analytische modellen en clash-detectie kunt doen! Om tot een volledig ontwikkeld model te komen is er vaak vooraf meer nodig dan bij een 2D-tekening, maar dit verdien je uiteindelijk weer terug tijdens de coördinatie van een project.

 

6 tips voor een makkelijke transitie naar BIM

Zo, dat waren ze. Onze 6 tips voor een makkelijke transitie naar BIM.

Wil je zelf 
graag aan de slag met BIM, maar weet je niet hoe? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Moet je eerst nog je collega’s of het management overtuigen? Lees dan onze tips over hoe je alle betrokkenen meekrijgt bij de BIM transitie.


Contact

Europalaan 14 – 18
5232 BC ‘s-Hertogenbosch
Postbus 3302
5203 DH ‘s-Hertogenbosch

info@icn-solutions.nl
+31 73 750 6 750

KvK: 16089072
BTW: NL809917178B01

Partners

Autodesk Gold Partner
HP Gold Partner
CADexpress
BIM Basis

© 2021 ICN Solutions. All rights reserved.